Owoce w szkole

  • Drukuj

      Podstawą utrzymania dobrego stanu zdrowia jest prawidłowe odżywianie się. Warzywa  i owoce korzystnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu, budują odporność i zapobiegają niedoborom witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju młodego organizmu. Dlatego tak ważna jest dieta bogata  w warzywa i owoce. Aby wdrażać zasady zdrowego odżywiania wśród uczniów, nasza szkoła bierze udział w programie ogólnopolskim „Owoce w szkole”. Program skierowany jest do uczniów klas I- III szkół podstawowych. Celem programu jest:

  • propagowanie zdrowego odżywiania wśród uczniów poprzez działania edukacyjne realizowane w szkole,
  • skuteczne przeciwdziałanie takim problemom jak: nadwaga i otyłość wśród dzieci i młodzieży w wieku szkolnym,
  • zmiana nawyków żywieniowych uczniów poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie.

Nasza szkoła realizując program „Owoce w szkole” współpracuje w tym zakresie z Agencją Rynku Rolnego. Owoce i warzywa rozprowadzane są w klasach I – III zgodnie z harmonogramem dostaw. W programie uczestniczy 258 uczniów. Uczniowie otrzymują owoce i warzywa  (jabłka, gruszki, marchew, paprykę, rzodkiewkę oraz soki warzywne lub warzywno-owocowe), 2 dni w tygodniu przez okres 10 tygodni. Produkty dostarczane są przez Spółdzielnię Ogrodniczo- Pszczelarską z Tarnobrzega.

Zgodnie z założeniami programu szkoła prowadzi również edukację dzieci w zakresie nawyku zdrowego odżywiania się poprzez: prowadzenie pogadanek na lekcjach, organizując konkursy plastyczne oraz gazetki i wystawki prac uczniów.     

                              Zapraszamy na stronę agencji