Information
Wyższa Akademia Dziecięca I
- Szczegóły
- Nadrzędna kategoria: Z życia szkoły
- Opublikowano: niedziela, 10, maj 2015 21:38
- Administrator
- Odsłony: 1462
W sobotę 9 maja Wyższa Akademia Dziecięca rozpoczeła swoją działaność po raz trzeci. Spotkanie z dziećmi rozpoczęło się o godzinie 10.00 w jednej z aul Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej. Pan dziekan Aleksander Kasprzyk powitał wszystkich i przedstawił harmonogram tych oraz kolejnych zajęć. W tę sobotę dzieci miały okazję nauczyć się, jak pięknie przygotować stół do rodzinnej uroczystości oraz poznać tajniki gotowania a raczej "magicznych sztuczek" stosowanych w dzisiejszej kuchni, które sprawiają, że gotowanie staje się niezwykłą przygodą.
Na początku sesji Barbara Siwielec zaprezentowała wizytę klasy Vd w Kolbuszowej w kwietniu br., gdzie dzieci miały okazję poznać tajniki nauki i techniki oraz ciekawe doświadczenia naukowe.
W następnej części wszyscy uczestnicy poznali techniki składania serwetki na różne sposoby tak, aby ozdobić stół. Następnie wszyscy zrobili menu na dzień dziecka wpisując swoje ulubione potrawy. Każdy mógł dostać ozdoby wykonane w technice carvingu - czyli ozdabiania stołu za pomocą warzyw i owoców. Hitem były łabędzie z jabłek.
Najciekawszą częścią były prezentacje szefów kuchni z Dworu Dwikozy, którzy pokazywali jak z soku zrobić żelki, galaretkę, makaron lub pianę. Przygotowali dla wszystkich danie, składające się z kurczaka we flambirowanym sosie śmietanowym, fantazyjnych frytek w kształcie spiral oraz pure z pomidora i groszku cukrowego. Nikt głodny nie wyszedł, wszyscy byli bardzo zadowoleni.
Z niecierpliwością czekamy na kolejne wizyty, gdzie poznamy bliżej nordic walking i w kolejnych zajęciach tajniki składania modeli latających. Akademia zakończy się 13 czerwca.
Miejskie obchody 3 Maja
- Szczegóły
- Nadrzędna kategoria: Z życia szkoły
- Opublikowano: niedziela, 10, maj 2015 20:47
- Administrator
- Odsłony: 1314