Search

Information

PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY - POKAZ TALENTÓW

I tak spośród klas trzecich pierwsze miejsce zajęły dwie klasy: klasa III A  prezentując piosenkę oraz III C w prezentacji układu tanecznego.

Z klas czwartych najwyżej ocenione zostały klasy: IV A tańcząc taniec towarzyski oraz IV E prezentując taniec bollywood.

Z klas V najwyżej oceniona została klas V B w prezentacji tańca towarzyskiego.

Wśród klas VI największy aplauz wywołał występ klasy VI C, która zaprezentowała pokaz sportowy.

Wszystkim młodym utalentowanym uczniom naszej szkoły serdecznie dziękujemy za przygotowanie się i pokazanie swoich zdolności na forum szkoły.

Drugim konkursem zorganizowanym w tym dniu był konkurs na zdrową przekąskę. Klasy piąte oraz szóste przygotowały oraz zaprezentowały przekąski. Wśród potraw były desery owocowe, kanapki, soki, sałatki owocowe oraz własnoręczne wypieki. Należy podkreślić, że wszystkie zaprezentowane potrawy były pięknie podane, nie zawierały lub jeśli to bardzo małe ilości cukru, oraz były proste w przygotowaniu. Największe uznanie jury uzyskała prezentacja klasy VI C zawierająca owocowe szaszłyki oraz ciasteczka owsiane a wszystko ozdobione owocami.

Wszystkie przekąski były tak apetyczne, że zniknęły zanim fotograf zdążył je uwiecznić :)

Wszystkim, którzy chcą poeksperymentować w kuchni ze zdrowym jedzeniem, podajemy przepis hit dnia - ciasteczka owsiane, zrobione przez Natalię Trznadlewską z klasy VI C

 

Ciasteczka owsiane

Składniki:

110 g dowolnych orzechów

170 g miękkiego masła

100 g brązowego cukru

260 g płatków owsianych górskich

100 g rodzynek i ziaren słonecznika

95 g mąki pszennej

1 duże jajko lekko roztrzepane

aromat waniliowy

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Masło ucierać z cukrem 2-3 minuty. Ciągle ucierając dodawać stopniowo jajko i aromat waniliowy. W osobnej misce wymieszać razem mąkę, sodę, sól i cynamon. Całość dodać do masła i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, orzechy, rodzynki i słonecznik (powstanie gęsta masa). Ciasto nakładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub ręcznie formować kulki i lekko je spłaszczać. Piec w temperaturze 170ºC  na funkcji termoobieg przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasteczka na blasze by stwardniały (ok.5 minut).

 

Barbara Siwielec

Anna Szymańska

 

 

 

 

Additional information